info@mrsoft.eu
+36 20-943-4676
#

Generálás felhőben

Az aScÓrarend program az órarend készítésekor az alkalmazott számítógépen futtatja a változatok vizsgálatát, és ennek megfelelően keresi a beállított feltételeknek megfelelő órarendet. Ez hatékony és gyors megoldást ad, ha a beállított feltételrendszer nem túl bonyolult, kevés megszorítást alkalmaz, és viszonylag kevés csoportbontást kell kezelnie.

Bonyolultabb feltételrendszerek esetén a hétköznapi számítógépes kapacitás elég véges, emiatt előfordulhat, jóval nagyobb megvizsgált esetszám kellene a jó megoldáshoz, mint amennyi időt a felhasználó szán rá. (Bár a gyártó ajánlása alapján ha a generálás 20 percnél tovább tart, biztosan van valamilyen alap probléma, logikai hiba, ami miatt érdemes megszakítani a generálást és megnézni a hiba listát)

Ráadásul amint a szoftver eléri a felhasználó által beállított generálási módhoz (Összetettség: Normál, Nagy, Óriási) tartozó időlimitet, befejezi az órarend generálását, és az addig általa elért legjobb állapotot mutatja, ami rendszerint elhelyezetlen kártyákat is tartalmaz. Ezeket a kártyákat manuálisan elhelyezni elég nehézkes és hosszadalmas, de természetesen meg lehet próbálni.

Egy sokkal hatékonyabb órarend generálást tesz lehetővé a Felhőben generálás (Generate in Cloud) funkció, ami az aSc központi szervereit használja a változatok teszteléséhez. Ez lényegesen nagyobb sebességet (párhuzamosan működő webszerverek) és sokkal nagyobb számú (közel 4 milliárd !! - 4.000.000.000) variációt tesz lehetővé. Ez a generálási mód összehasonlíthatatlanul nagyobb valószínűséggel ad megoldást, mint az eddig megszokott "egyszerű" számítógépen generálás. Igaz, ennek is kell idő, esetleg egy egész éjszaka!

Megjegyzés
Az alábbi képek egy tényleges generálás során készültek, ezért a rajtuk látható, az órarend tartalommal kapcsolatos információk a Felhasználónál változhatnak

Hogyan működik?

A tantárgyfelosztás adatai, a szükséges feltételek beállítása, korlátozása és a kártyák közötti kapcsolatok megadása után, nyomja meg a Generate in Cloud gombot a Főmenüben - Órarend fülön:

#.

Hatására egy almenü jelenik meg. Itt választhat: véges idejű, vagy un. végtelen idejű (Endless generation) órarend generálást szeretne. A bal oldalon megjelenő kis rakéta a nagyon gyors felhő generálást jelképezi

#

A zöld keretben látható Kezdet gombra kattintva elkezdődik az órarend generálása a szervereken. A folyamatot figyelemmel lehet kísérni - a megvizsgált változatok számát egy számláló jelzi (jobb oldalon).

#

Közben a szoftver biztató üzeneteket is küld a felhasználónak, ha nem talál nagyobb problémákat a beállításokban. Ha gondjai adódnak, azt is jelzi.

Ha úgy ítéli meg, egy komolyabb beállítási problémával találkozott, akkor lefuttat egy úgynevezett "Extended Tests”-et (Kibővített tesztek). Ha ezen elbukik a beállításrendszerünk, akkor jelzi, hogy ebből valószínűleg nem lesz olyan órarend, amit szeretnénk - Extended Tests failed.

#

A "Show problems" feliratú gombra kattintva az alábbi választási lehetőséget kínálja fel:

#.

Az alábbi fordítás talán segítség lehet:

Analizálás a Kibővített tesztekkel

Használja ezt a funkciót, ha az órarendje megfelel a szokott tesztnek, de még mindig nem sikerült generálni a teljes órarendet.

Ez a funkció megpróbálja megtalálni az órarendjének azt a legkisebb részét, amelyet még nem sikerült létrehozni. Például lehetséges lehet generálni az egyes osztályokat önállóan, de előfordulhat, nem lehet 2 osztályt együtt.

Bizonyos esetekben ez a funkció gyorsan megtalálhatja az órarend problémáját, de egyes órarendeknél ez nagyon sokáig tarthat - eredmény nélkül. Ezért csak akkor használja, ha van ideje rá! Ha nincs elég idő rá, próbálja meg használni a Vázlat generálésokat, és gondolja át, mely korlátozások / részek lehetnek problémásak. Kérjük, ellenőrizze az alábbi súgót is.

Megjegyzés: ez el fogja távolítja az órarendjét (meg fogja semmisíteni az eddigi órarendjét - célszerű előtte más tároló helyre elmenteni!

Rendben, végezze el a kibővített teszteket

A bekeretezett (Ok, let's do ...) gombra kattintva futattható a Kibővített teszt (Extended tests). Ha a normál teszt nem jelez hibát, de mégsem sikerül órarendet generálni, akkor ez a teszt megtalálja és jelzi a problémás feltételeket, évfolyamokat, órákat, és segít a feltételrendszer javításában.
(Ez a teszt a főmenü "Órarend" menüpont (fül) "Analyze" ikonjánál is elérhető):

#.

Az Extended tests futtatásakor az alábbi információ jelenik meg:

#.

A pirosan bekeretezett részekben hibát talált.
Az adott hibánál a Show me linkekre kattintva megmutatja azt a részletet, amelyet nem tud generálni. Itt láthatók azok az órák, amelyet nem tud elhelyezni a feltételrendszernek megfelelően az órarendben.


Előfordulhat, hogy a felhőben generálás menet közben hibaüzenettel leáll:

#.

Ez azt jelenti, a beállítások logikai hibát tartalmaznak, és semmiképpen sem lesz megoldása az órarendkészítésnek. A Show problems gombra kattintva elindul a belső teszt, és megmutatja, melyek a nem elhelyezhető kártyák.

Nem biztos, hogy azzal a tanárral van a gond, akinek a kártyája nem elhelyezhető. Lehet, a tantárgyának az összbeállításai okozzák a problémát, lehet, hogy a terembeállítások, esetleg a tanárokra vonatkozó általános beállítások (lyukasórák max. száma, egyben tanítható órák max. száma stb.). Ilyenkor próbálkozni kell a feltételek enyhítésével, mindaddig, amíg hibát jelez.


Ha nem talált súlyos problémákat, egy idő után abbahagyja az órarend generálását. Ilyenkor jelenhet meg az alábbi üzenet:

#.

Akkor jelenik meg, ha néhány korlátozást figyelmen kívül kellett hagynia ahhoz, hogy megoldást találjon a rendelkezésre álló idő alatt. Ilyenkor lehet átváltani a határozatlan idejű generálásra (Endless mode). Esetleg meg lehet vizsgálni a kapott eredményt (ennek a folyamata lejjebb látható), és vagy elfogadja azt, vagy a korlátozásokon, a beállított feltételrendszeren enyhít, és újrakezdi a generálást.

Ha a Felhőben generálás parancs elindításakor az időlimit nélküli generálást (Endless generation) választja, egy idő után az alábbi állapothoz juthat:

#.

A szoftver a kék sávban jelzi, hogy éppen hányadik változatot vizsgálja.

A felső sorban az összes feltétel figyelembevételével elért legjobb állapot látható:

#.

Az alatta levő kék sávban a bizonyos feltételek, korlátozások pihentetésével (figyelmen kívül hagyásával) kapott legjobb állapot látható. Ez utóbbiban a legjobbnak minősül a legkevesebb elhelyezetlen kártya, a lehető legkevesebb és legalacsonyabb szintű korlátozás figyelmen kívül hagyásával megtalált legjobb eredmény.

A Show me gombra kattintva kérhetők le az aktuálisan legjobb változatok. Ezeket új ablakban nyitja meg. A kapott órarend változatban a be nem tartott korlátozások listáját az Órarend menü Ellenőrzés ikonjára kattintva az alsó sávban lehet látni.

#.

Az alsó sáv megfelelő, piros x-szel kezdődő sorára kattintva a program pirossal bekeretezve megmutatja mindazokat a kártyákat, melyek elhelyezkedése az adott feltételnek nem felel meg:

#.

#.

Ha úgy ítéli meg, a pihentetett feltételekkel együtt elfogadható lett az órarend, akkor véget is ért a folyamat, leállíthatja a generálást, és elmentheti a kapott változatot.


Miközben az órarend generálása halad előre, általában a legjobb állapotok folyamatosan javulnak. Ideális esetben a program megoldást is talál (azaz olyan órarendet, amely minden beállított feltételnek és korlátozásnak megfelel). Ekkor megáll és közli, megtalálta az órarendet, melyet az ablak bezárása után meg is mut. Ha a legjobb állapotok sokáig stagnálnak (azaz egyik sem javul), akkor érdemes arra gyanakodni, hogy nem is lesz meg a kívánt kialakítású órarend.

Természetesen, ha éjszakára bekapcsolva hagyja a számítógépet, akkor reggelre ébredve több milliárd lehetőség megvizsgálása után (mely feladatot a párhuzamosan dolgozó, több, nagy teljesítményű webszerver végez), ott várhatja a kész órarend. Minél több időt hagy a szoftvernek, annál nagyobb eséllyel talál megfelelő, vagy nagyon kevés hibával rendelkező órarendet.

A folyamat végeztével (amikor a program úgy érzi, végzett a munkával), az alábbi megnyugtató üzenetet jeleníti meg:

#.

A fenti leírás eredetijét a saját tapasztalata alapján készítette:
Magyar Zsolt - Szent István Gimnázium - Budapest
#
#